Oszczędna jazda 1.4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Leniwiec
    Rider
    • 2009
    • 624
    • Octavia IV (NX3)
    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Szczerze się zastanawiam jak jeździcie, że takie spalanie wychodzi. Mam wrażenie, że albo mam najbardziej spragnione 1.4 TSI na forum, albo niektórzy uskuteczniają technikę jazdy o kropelce aż do przesady :diabelski_usmiech
    Ale żarty na bok. DSG to fajny wynalazek, a już na pewno wygodny w codziennej jeździe, ale moim zdaniem nie ma się co sugerować faktem, że zmienia biegi przy 1500 rpm.
    Jak się toczysz, to skrzynia chce jak najszybciej wrzucić 7 bieg i tyle. Ale osobiście to chętnie w mieście bym się pozbył 7 biegu, a czasem i 6 :evil: Bo przy spokojnej jeździe za szybko na nie wchodzi. A to wcale nie oznacza lepszego spalania.
    Kiedyś z ciekawości przejechałem ten sam odcinek trasy po mieście, spokojnie w granicach 1500-1600 rpm i trochę dynamiczniej, by skrzynia później przełączała biegi. I za drugim razem spalanie wg kompa było lepsze. Niewiele, bo w obu przypadkach jak to po mieście Vmax 60 i koniec końców toczysz się na 7, ale jednak. Dlatego m.in. uważam, że przydałaby się możliwość zablokowania 6 i 7 biegu poniżej pewnych prędkości.
    To tylko moje teoretyzowanie, bo po początkowych kilku tankowaniach z kalkulatorem teraz traktuję to tylko jako statystykę i jeżdżę tak jak lubię, ale optymalne obroty to nie 1500 rpm a bardziej okolo 2500-3000 rpm.
    Aż muszę kiedyś to z ciekawości sprawdzić w trybie manualnym :drive:
    Pozdro

Komentarz

• megon
      Rider
      • 2009
      • 303

_tm_ mam pytanie czy przy bardziej dynamicznej jezdzie komputer skrzyni inaczej się zachowuje ? Dopiero poznaje i tak chyba zauważyłem - mowa oczywiście o trybie D

Komentarz

• przemo9
        Ambiente
        • 2009
        • 228
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No to będę się starał utrzymywać obroty powyżej 1600/min :roll: Żeby za wcześnie nie zajeździć silnika.
        A przy przyśpieszaniu- dynamicznym :P - będę redukował 8)
        Będę "deptał" mocno ale krótko :wink:
        Nie obiecuję, że w mieście będę używał tempomatu :P

Ciekawe jakim spaleniem zaoowocuję te postanowienia :lol: :wink: :?: :?: :?:

[ Dodano: Wto 22 Gru, 09 23:12 ]
        ... a i jeszcze może zacznę notować przebiegi i tankowania :twisted: , bo na razie jestem leniwy :roll: i korzystam wyłącznie z kompa w auce :roll: ....
        O II fl kombi elegance

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez megon
          _tm_ mam pytanie czy przy bardziej dynamicznej jezdzie komputer skrzyni inaczej się zachowuje ? Dopiero poznaje i tak chyba zauważyłem - mowa oczywiście o trybie D
          Oczywiście. Generalnie im mocniej wciskasz gaz to tym dłużej ciągnie na jednym biegu. Wygląda to mniej więcej tak (w trybie D):
          * lekkie wciśnięcie gazu - na każdym biegu ciągnie do ok. 2000 obr. (nie pamiętam dokładnie) i zmienia biegi przy prędkościach 20, 30 , 40, itd. Od niecałych 70km/h jedziemy już cały czas na 7 biegu.

* mocniejsze wciśnięcie gazu - na każdym biegi ciągnie do np. 3000

* jeszcze mocniejsze - na każdym biegi ciągnie do np. 4000

* pedał w podłodze - ciągnie do wysokich obrotów, ale nie wchodzi na czerwone pole

Algorytm nie jest oczywiście skokowy. Obroty przy których zmieniane są biegi dobierane są płynnie w zależności od poziomu wciśnięcia pedału gazu. Od tego poziomu zależy również redukcja, tzn. jeżeli mało wciśniemy to może w ogóle nie zredukować, a jak wciśniemy do deski i jeszcze dociśniemy kickdown to potrafi o kilka biegów zredukować.

W trybie S przełożenia są tak dobierane, żeby było minimum 3000 obrotów (o ile to możliwe oczywiście) dzięki czemu reakcja na gaz jest natychmiastowa (w D potrafi się chwilę zawachać) i z pedałem w podłodze obrotomierz potrafi wejść na czerwone pole.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Yarek
            Elegance
            • 2005
            • 992

Zamieszczone przez _tm_
            Oczywiście. Generalnie im mocniej wciskasz gaz to tym dłużej ciągnie na jednym biegu.
            Ja zauważyłem jeszcze jedną rzecz - przy jeździe emeryckiej, gdy używamy mało gazu i zmiany biegów są na niskich obrotach, DSG zmienia biegi bardzo płynnie (na wyższych biegach wręcz niewyczuwalnie) ale za to trochę się z tymi zmianami ślimaczy (szczególnie widać przy zmianach ręcznych). Natomiast przy ostrzejszej jeździe, gdy mocno ciśniemy pedał gazu i zmiany biegów są na wysokich obrotach, to biegi zmieniają się szybciej i bardziej... zdecydowanie (opóźnienie przy zmianie ręcznej jest mniejsze) ale czasem trochę mniej płynnie.

Zamieszczone przez przemo9
            ... a i jeszcze może zacznę notować przebiegi i tankowania :twisted: , bo na razie jestem leniwy :roll: i korzystam wyłącznie z kompa w auce :roll: ....
            Wystarczy, że odjeżdżając ze stacji zapamiętasz przebieg i nie wyrzucisz paragonu - albo jeszcze wygodniej, zapiszesz przebieg na paragonie

[ Dodano: Sro 23 Gru, 09 00:14 ]
            Zamieszczone przez Leniwiec
            Jak się toczysz, to skrzynia chce jak najszybciej wrzucić 7 bieg i tyle. Ale osobiście to chętnie w mieście bym się pozbył 7 biegu, a czasem i 6 :evil: Bo przy spokojnej jeździe za szybko na nie wchodzi. A to wcale nie oznacza lepszego spalania.

Kiedyś z ciekawości przejechałem ten sam odcinek trasy po mieście, spokojnie w granicach 1500-1600 rpm i trochę dynamiczniej, by skrzynia później przełączała biegi. I za drugim razem spalanie wg kompa było lepsze. Niewiele, bo w obu przypadkach jak to po mieście Vmax 60 i koniec końców toczysz się na 7, ale jednak. Dlatego m.in. uważam, że przydałaby się możliwość zablokowania 6 i 7 biegu poniżej pewnych prędkości.
            Ja mam inne obserwacje - moim zdaniem dzięki szybkiemu wrzucaniu 7-biegu i utrzymywaniu niskich obrotów skrzynia oszczędza paliwo.
            IMHO najlepszą metodą na oszczędzanie z DSG jest dość dynamiczne ruszanie i po osiągnięciu właściwej prędkości delikatne operowanie pedałem gazu w celu jej utrzymania. Albo jeszcze lepiej - włączenie tempomatu.
            . pzdr Jarek
            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez piramida
              mam znajomego starszej daty który jezdził w ten sposób: 1-3-5 i nie uzywał 2 ani 4.
              A co za problem ?? 4 bieg przy rozpedzaniu do czegos potrzebny ?? 2 moze i tak, ale od biedy jak przeciagniesz na 1 to potem optymalnie wskakuje 3 a potem mozna i 6 wrzucic po 100km/h :twisted:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Yarek
                IMHO najlepszą metodą na oszczędzanie z DSG jest dość dynamiczne ruszanie i po osiągnięciu właściwej prędkości delikatne operowanie pedałem gazu w celu jej utrzymania. Albo jeszcze lepiej - włączenie tempomatu.
                Mi właśnie o taką jazdę chodzi, a nie o pedał w podłodze albo trzymanie się non-stop jak najniższych obrotów :lol:
                No może z wyjątkiem tempomatu w mieście :P
                Pozdro

Komentarz

• RS
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 238

Hmmm
                  Duzo ciekawych podpowiedzi . A co jak nie ma automatu ?. Jakie obroty trzymać do zmiany biegu - czy trzymać się wskazań z wyświetlacza , czy przeciagać do ponad 3000rpm ( jak radzicie ?) .
                  A co do sygnału dzwiękowego przy temp. 4 st C , daje on znać o sobie przy jeździe powyzej 40 km/h . Ponizej tej predkosci wyswietlacz pulsacyjnie pokazuje aktualną temperaturę ( bez dzwięku )

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez RS
                    A co jak nie ma automatu ?. Jakie obroty trzymać do zmiany biegu - czy trzymać się wskazań z wyświetlacza , czy przeciagać do ponad 3000rpm ( jak radzicie ?) .
                    Wskazanie wyświetlacza to tylko sugestia. Po prostu staraj się zmieniać biegi nie wcześniej niż przy 2k rpm i wszystko będzie ok
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
                      Zamieszczone przez piramida
                      mam znajomego starszej daty który jezdził w ten sposób: 1-3-5 i nie uzywał 2 ani 4.
                      A co za problem ?? 4 bieg przy rozpedzaniu do czegos potrzebny ?? 2 moze i tak, ale od biedy jak przeciagniesz na 1 to potem optymalnie wskakuje 3 a potem mozna i 6 wrzucic po 100km/h :twisted:
                      Sam robiłem kiedys takie próby i nie jest to zadan problem ale jezdzic tak na co dzień to lekka przesada :shock:
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• karpecik
                        Rider
                        • 2004
                        • 279

24.12 Warszawa-Rzeszów: 6.2 l/100km
                        25.12 Rzeszów-Warszawa: 5.2 l/100km... z górki było czy jak? :lol:

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

wiało od południa pewnie dlatego :szeroki_usmiech
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Jac_ek
                            RS
                            • 2009
                            • 1733

Zamieszczone przez karpecik
                            24.12 Warszawa-Rzeszów: 6.2 l/100km
                            25.12 Rzeszów-Warszawa: 5.2 l/100km... z górki było czy jak? :lol:
                            nie mam nerwów na takie spalanie :szeroki_usmiech , u mnie obecny bak równie szybko wysycha jak jeżdże - dużo krótkich miejskich odcinków szybko pokonywanych ;-)

ten ostatni wynik to rozumiem jest tylko z trasy?.

czy ktoś wie jaka jest najwyższa prędkość z najniższym spalaniem, dla 1.4 najlepiej z DSG?
                            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                              czy ktoś wie jaka jest najwyższa prędkość z najniższym spalaniem, dla 1.4 najlepiej z DSG?
                              Pewnie ~80 km/h na 7 biegu?
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Marx
                                Elegance
                                • 2009
                                • 865

ja mysle ze najmniej pali jak stoi czyli odpowiedz brzmi 0km/h... U mnie w 1,6 na luzie komputer podaje ponizej 2l/100km, chyba na zadnym biegu i przy zadnej predkosci nie uda sie uzyskac takiego wyniku.

Komentarz

• maba8
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 168

Zamieszczone przez Jac_ek
                                  1,4 TSI ma max moment przy 1500 o/min. więc jadąc na najwyższym biegu
                                  z obrotami 1500 będzie najnizsze zuzycie paliwa przy najszybszej prędkości.
                                  P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Marx
                                    U mnie w 1,6 na luzie komputer podaje ponizej 2l/100km
                                    Bardzo nie precyzyjnie podaje, bo im dłużej stoisz tym to spalanie będzie bardziej rosło. Powinno pokazywać np. 0,5l/h.
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...